Fundamentalisme

(English version here)
Bij Uncertain Principles is een discussie gaande over het al dan niet financieren met een half miljard dollar, van een onderzoeksproject naar de ILC (Incredibly Large Collider, of zoiets). De redenering om dat wel te doen is: deeltjesfysica is fundamentele natuurkunde, natuurkunde is fundamenteel voor technologische ontwikkelingen, dus we (de VS, in dit geval) moeten deeltjesfysica steunen om niet achterop te raken in de tech. ontwikkelingen in de wereld. Chad’s post en de discussie gaan voornamelijk over de vraag of dit wel de goede redenering is, en of het überhaupt wel een goed idee is, zoveel geld voor die ILC.

Iets anders is die stelling dat deeltjesfysica fundamentele natuurkunde is… Inderdaad, het houdt zich bezig met de kleinste deeltjes, de voor zover bekend niet nader op te splitsen onderdelen van de natuur. Sterrenstelsels bestaan uit atomen, niet andersom. Maar betekent dat nu echt dat al het andere – zelfs maar in principe – te beschrijven is als een gevolg van wat er gaande is op dat ‘diepe’, fundamentele niveau?

Het doet me denken aan de stukjes Schreef in het Ublad waarin ene Meeldraad onderzoek doet aan “het gebruik van de letter Z in de Liechtensteinse liefdeslyriek”. Ik heb dat altijd begrepen als een parodie op onbegrijpelijk abstract, nutteloos wetenschappelijk onderzoek. Maar het is ook een voorbeeld van fundamenteel onderzoek: de liefdeslyriek uit Liechtenstein kun je dichter voor dichter, gedicht voor gedicht, strofe voor strofe onderzoeken, maar uiteindelijk bestaat elk gedicht uit letters. Die letters zijn als het ware de elementaire deeltjes van de liefdeslyriek, alle woorden zijn samengesteld uit letters, de zinnen zijn weer samengesteld uit woorden… En ja, natuurlijk is het heel moeilijk en niet erg praktisch om de ontroering veroorzaakt door de wending in een bepaald sonnet te verklaren uitgaande van enkel de letters, maar in principe moet het kunnen!

Advertenties

Eén reactie

  1. Pingback: Qulog 2.0 » Blog Archive » Fundamentalism

Reacties zijn gesloten.