Muis krijgt $taart

“Het geld groeit me niet op de rug!” Deze uitroep zou in de toekomst wel eens een nieuwe reactie kunnen uitlokken: dat is te verhelpen.

Nadat enige jaren geleden een fluorescerende muis en een met een menselijk oor op zijn rug voor veel verbazing en ophef zorgden, laat een gemanipuleerde soortgenoot nu mogelijk een lang gekoesterde wens uitkomen. Een onderzoeksgroep in Las Vegas heeft muizen zo gemanipuleerd dat er dollarbiljetten aan hun staart groeien. Claas Sinter, hoofd van de afdeling bio-engineering van de Las Vegas University, haast zich echter te waarschuwen voor te hoog gespannen verwachtingen: “Het is een grote stap, zeker, maar verder onderzoek is vereist om de techniek te perfectioneren. Voorlopig zijn er nog geen menselijke vrijwilligers nodig om op te oefenen.”

De details van het onderzoek, dat deze week in Science wordt beschreven, zijn niet allemaal bekend. Wel is duidelijk dat er gebruik wordt gemaakt van stamcellen van de muizen, gewonnen uit navelstrengbloed, die worden behandeld met een speciaal voor dit doel ontwikkeld virus. Het DNA van het virus bevat alle informatie over een dollarbiljet, zoals de chemische samenstelling van het papier en de inkt, en ook het patroon van de bedrukking.

De geïnfecteerde stamcellen worden ingespoten in de staart van de muizen. Na een incubatietijd van enkele dagen begint die groen te verkleuren en verschijnt de rand van een bankbiljet. “Als je niet goed kijkt, lijkt het een kwestie van afrollen, als van een rolgordijn,” aldus Sinter, “maar in wezen is het proces vergelijkbaar met het groeien van haren uit de huid. De vezels van het papier groeien uit een soort haarzakjes die netjes op één lijn naast elkaar zitten. Het is eigenlijk een heel natuurlijk proces. De muizen hebben er ook nauwelijks last van. Het is wat ongemakkelijk als het biljet bijna klaar is, omdat ze dan zo’n lange flap aan hun staart hebben hangen. Maar die valt er na verloop van tijd vanzelf vanaf.”

Dollarbiljetten zijn relatief eenvoudig na te maken omdat ze weinig speciale ‘echtheidskenmerken’ kennen. Eurobiljetten, en ook de oude Nederlandse guldenbiljetten, zijn behalve van meerdere kleuren inkt ook voorzien van watermerken, in het papier meegeweven metaaldraden en zelfs hologrammen. Sinter beaamt dat zijn techniek dit soort hindernissen niet kan nemen. “We zijn begonnen met Monopolygeld, omdat dat het eenvoudigst is. De overstap naar Amerikaanse dollars was toen relatief eenvoudig. Natuurlijk vormen Euro’s een technische uitdaging, maar wetenschappelijk gezien is het niet zo interessant. En met dollars kan je overal terecht.”

Of dat zo blijft, is echter de vraag. Economen waarschuwen voor grote gevolgen op de internationale valutamarkten, en daarmee de wereldeconomie. “Zodra dit nieuws tot de markten doordringt, wordt de dollar waardeloos,” zegt financieel econoom Dago Dukkers, “zelfs als er in de praktijk nauwelijks muizendollars geproduceerd zouden worden.” [zie ook het interview met Alan Greenspan in het economiekatern]

De muizen-dollars die tot nu toe geproduceerd zijn, zijn nog goed te onderscheiden van echt. Sinter en zijn team verwachten nog enkele maanden nodig te hebben om de snorharen en muizenoren van het portret van George Washington te verwijderen.

Advertenties

  1. Welke valutaspeculant zit hier achter, en hoeveel euro´s, ponden of yens ontvangt Qulog voor dit bericht?

  2. :-)
    Ehm… eigenlijk was het een grafisch ontwerper die dacht dat z’n potentiele amerikaanse opdrachtgevers nog één duwtje nodig hadden…
    Maar niet doorvertellen he?

  3. Dat van dat oor was trouwens ook geen genetische manipulatie, maar een mal in de vorm van een mensenoor die ze onder de huid van de muis hadden geplaatst, om te kijken of de huid er netjes omheen zou groeien…

Reacties zijn gesloten.